Brf Hammarby Strand

Sidan uppdaterad 2021-09-21
Till innehåll


Bredband


Ownit, vår bredbandsleverantör
Ownit levererar internetanslutning och IP-telefoni.

Du kan nå Ownits kundtjänst på telefon 08 - 525 073 00 på följande tider:
Mån - Fre:  08:00 - 22:00
Lör - Sön:  10:00 - 19:00
Mer information på: http://www.ownit.se., där du kan finna information om IP-telefoni och inställningar av din anslutning.
 
Abonnemangsaktivering görs direkt till Ownit,  telefon 08 - 525 073 00.

Koll av WiFi-inställningarna för en router från Ownit kan göras med appen Ownit Fixit. Ladda ner appen från Play-butiken och följ instruktionerna i appen.

 
Internet-anslutning
Anmälan om internetanslutning görs direkt till Ownit. Månadsavgiften för bredband är inlagd i månadskostnaden för lägenheten. Hastigheten är upp till 1000 Mbps i båda riktningarna.
Varje bredbandsanslutning har en dynamisk IP-adress, så du ska välja DHCP för nätverksanslutningen i din router eller PC. Den dynamiska adressen låses sedan hos Ownit, så i praktiken blir det samma sak som en fast IP-adress. Det behövs inte någon inloggning, utan man är direkt ansluten till Internet när man startar datorn.

Din router ingår inte i Ownits ansvarstagande. Däremot så kan du från Ownit köpa en router som är optimalt anpassad för din bredbandsanslutning och de tjänster som du önskar använda. Du kan naturligtvis köpa en router på ett vanligt försäljningställe, men då kanske den inte har alla nödvändiga faciliteter.

Wifi-anslutning
De flesta ansluter nu sina datorer, mobiler, surfplattor och övrig utrustning via Wifi. Hastigheten blir naturligtvis bra mycket lägre än om man ansluter direkt till routern med nätverkskabel.
Tänk på att om närliggande routrar använder samma kanaler för Wifi som din, så kan detta negativt påverka hastigheten ganska väsentligt. Detta har blivit mer frekvent nu när många jobbar hemifrån.
Om så är fallet kan man välja andra kanaler för sin router för att minska påverkan på hastigheten. Ladda ner en Wifi analyzer till din mobil så ser du hur närliggande Wifi-nätverk ligger.

IP-telefoni
Föreningen har ett avtal med Ownit angående IP-telefoni utan fast månadskostnad, endast samtalskostnaden debiteras användare. Kontakta Ownit om du är intresserad av IP-telefoni.
OBS! Om du vill använda IP-telefoni för att kunna öppna porttelefonen, så måste din telefon som är ansluten till routern kunna hantera DTMF-toner. DTMF betyder Dual Tone Multiple Frequency.
Annars kan den inte kommunicera med passagesystemet.

Bredbandsnätet
Alla lägenheterna har anslutits till ett nät som ägs av föreningen. Nätet består av ett områdesnät (med fiber) mellan de aktiva enheterna (switcharna) och ett abonnentnät (med koppar) från de aktiva enheterna  upp till varje lägenhet.
Varje lägenhet har en anslutningsdosa, som normalt är placerad innanför ytterdörren.
Lägenhetsinnehavaren ansvarar för kommunikationen inom lägenheten och kan från denna anslutningsdosa dra en förlängningskabel till datorns nätverksanslutning eller installera en trådlös router direkt till nätverksuttaget. Förlängningskabeln ska vara av typen Kat 6.
Betongväggar och metallföremål (kyl och frys) kan dämpa signalen från en trådlös router.

Om du har fler bredbandsfrågor, maila till Bredband
Tillbaka till innehåll